Fantomska tvrtka iz Beča bez zaposlenih i telefona postala vlasnikom EPH!?


Prema dokumentima koje posjeduje redakcija Objektiva, Ninoslav Pavić ovog je tjedna prestao biti vlasnikom EPH!? Medijski je mogul za dokapitalizaciju EPH posudio šest milijuna eura od Ost Holdinga, tvrtke kćeri WAZ-a. Ovih dana je istekao rok za vraćanje kredita. Ako Pavić nije vratio novac, EPH odlazi u ruke Ost Holdinga. A prema svemu sudeći, novac nije vraćen

sharks2Prema dokumentima koje posjeduje redakcija Objektiva, Ninoslav Pavić ovog je tjedna prestao biti vlasnikom EPH!? Naime, prije tri godine suvlasnici EPH u podijeljenom vlasništvu (50/50), tvrtka Com Com Ninoslava Pavića i Ost Holding GmbH, tvrtka kćer njemačkog medijskog koncerna WAZ, potpisali su ugovor o dokapitalizaciji EPH u kojem su se obvezali da će uplatiti po šest milijuna eura svježeg kapitala.

Pavić taj novac nije imao te ga je posudio od WAZ-a, a tom su prigodom obje strane potpisale Sporazum o uređenju međusobnih odnosa u društvu EPH, obzirom na potrebe financiranja, a koji redakcija Objektiva ima u posjedu. U ugovoru jasno stoji da Pavić mora vratiti novac s kamatama do 1. travnja ove godine (prvo je dogovoreno 1. ožujka, ali potom se prepravilo u 1. travnja), a kao garancija vraćanja posuđenog novca postavljeno je vlasništvo u EPH, odnosno, ako Pavić ne vrati novac, WAZ, točnije njegova tvrtka kćer Ost Holding GmbH postaje jedini vlasnik EPH.

Pokušali smo dobiti odgovor iz WAZ-a o povratu kredita Pavića, ali nisu nam odgovorili na upit. Možda je medijski mogul i vratio novac, ali, obzirom da se njegove medijsko carstvo iz dana u dan sve više urušava (pada prodaja, pada broj oglasa, otpuštaju se novinari), a ni poslovi s nekretninama ne cvatu mu u krizi, teško je u to povjerovati, gotovo nemoguće.

A ako Pavić nije vratio kredit, izgubio je svoju omiljenu igračku.

U Ost Holdingu se nitko ne javlja na telefon

No, neće ova priča biti tek tako rasvjetljena u javnosti, jer su svi akteri koji su upetljani u njenu radnju, itekako netransparentni u svom radu. OST Holding je tvrtka kćer WAZ-a registrirana u Beču poznata po dosadašnjem fantomskom poslovanju. Novinari Objektiva tjednima zovu na telefon, ali nitko se ne javlja – jer najvjerojatnije niti nemaju prostore, niti itko u njoj radi. Eto tko je očigledni novi vlasnik EPH.

No, Ost Holding je itekako poznat na Balkanu, nažalost, u negativnom svijetlu, o čemu je Objektiv više puta pisao. Podsjetimo, OST Holding, odnosno WAZ, godinama ulažu u medije na prostore jugoistočne Europe, a financiranjem ih je pratila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Naime, 2008. WAZ i EBRD potpisuju ugovor o projektu razvijanja medija i medijskih sloboda u Jugoistočnoj Europi. EBRD se prema tom ugovoru obvezala financirati WAZ s ukupno 40 milijuna eura (prvih 20 milijuna dat će se odmah, a drugi dio poslije).

Kako bi EBRD pokrio ovo financiranje dobiva dionice u iznosu od 10% u vlasništvu tvrtke Ost Holding GmbH, zadužene za provedbu razvijanja medija u jugoistočnoj Europi. Kada bude uplatio i drugih 20 milijuna, dobit će sveukupno 16,7% vlasništva nad Ost Holdingom.

Čim je EBRD uplatio novac Ost Holdingu GmbH, on se dalje prebacio novoj tvrtki kćeri Ost Holdingu Sudosteuropa, a naposljetku i tvrtki majci – WAZ-u.

WAZ, taj novac od EBRD-a, umjesto da ulaže u razvitak medija, koristi za kupnju srpskih Večernjih novosti. Budući da tadašnji direktor WAZ-aBodo Hombach i njegova tvrtka to ne smiju učiniti, izravno u igru uvlače srpskog poduzetnika Milana Beku, inače bivšeg Miloševićevog ministra za privatizaciju.

Beko s novcem od EBRD-a preko svoje tri tvrtke Ardos, Primax i Karamat kupuje 62,4 posto dionica Večernjih novosti koje će, kad Komisija za zaštitu konkurencije izda rješenje o legalnosti postupka, predati Hombachu. Komisija odugovlači s rješenjem, a za to vrijeme Hombach nastoji preuzeti spomenute tvrtke Milana Beka. Uspijeva dobiti tvrtku Ardos, odnosno, 24,9 posto dionica Večernjih novosti, nakon čega srpski mediji, ali i vlasti negoduju, a Komisija za zaštitu konkurencije zabranjuje preuzimanje Večernjih novosti koji ostaju u vlasništvu Beka.

Čelnici WAZ na čelu s Hombachom su ljuti, brzinom svjetlosti prodavaju svoje udjele u ostalim srpskim medijima i napuštaju Srbiju.

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OBJEKTIVA KOJI JE NA KISOCIMA

Objektiv1


Share

Potražite na kioscima

objektiv-2014-04